31 maja br. upływa termin zgłaszania regionalnych produktów żywnościowych na ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W województwie świętokrzyskim konkurs odbywać się będzie w kategorii: najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Prezentowane regionalne produkty żywnościowe powinny być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyfiki regionu z którego pochodzą.
„Wymogiem jest również, aby wywodziły się z tradycji i kultywowanych w danym rejonie zwyczajów, znane były od dawna w okolicy i wytwarzane na małą skalę tradycyjnymi metodami w gospodarstwach przez lokalnych rzemieślników i przetwórców. Produkty nominowane w finale wojewódzkim będą mogły ubiegać się o statuetkę „Perła 2009” w finale ogólnopolskim konkursu” – informuje dzisiaj Iwona Sinkiewicz, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego. .
Produkty do konkursu należy zgłaszać na specjalnej „Karcie zgłoszenia” z dopiskiem: Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” do Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Przyjmowanie kart zgłoszeń odbywać się będzie do 31 maja.
Natomiast 21 czerwca br. w Sandomierzu na Rynku Starego Miasta zostanie przeprowadzony finał wojewódzki IX edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy z Urzędem Miejskim w Sandomierzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz